Pages

Sunday, March 13, 2016

Jangan Jadi Separuh Pungkok

Sedang Danny menikmati pemandangan indah di Gardens by the Bay selepas mengambil gambar Faiz, datang seorang lelaki tua menghampirinya. Dengan senyuman ikhlasnya yang mengingatkan Danny kepada arwah Tok, Danny membalas senyuman itu.

"Aaaa, puh-lizzu," tutur lelaki tua itu menghulurkan handphone-nya kepada Danny.

Oh, nak ambik gambar..nihon jin tabun (orang Jepun mungkin?) getus hati Danny.

"Okay, sir, smileee! 1,2...Okay!"

Danny ternampak iPhone itu mengandungi arahan dalam bahasa Jepun. Lantas, Danny dengan yakinnya,

"Sashin, mou ichido, oji-san?" (Gambar, satu lagi, pakcik?)

Danny menawarkan diri untuk mengambil satu lagi gambar untuknya.

Lelaki tua itu kelihatan terkejut, dan senang mendengar bahasa ibundanya dituturkan lelaki berkulit sawo matang, atau cekelat, di hadapannya.

"Ooo!! Hai, hai, mou ichido, onegai shimasu!" (Oooo!! Ye, ye, sekali lagi, minta tolong ye?) balas lelaki tua itu.

Apa eh, orang Jepun cakap bila ambik gambar? Se no (Sedia)? Ichi ni (Satu dua)?  Danny memerah otak cuba mengingat kembali. Dia menyumpah dirinya yang selalu half ass dalam belajar bahasa asing. Tak pernah sampai fasih, cukup dapat menangkap maksud dalam sebaris ayat.

"Hai, se....no! Hai, dozo oji-san no kamera!" (Okay, sediaaa....okay siap. Nah kamera pakcik (tak ingat handphone apa masa tu, patutnya cakap keitai))

Danny cuba bertutur dalam bahasa Jepun walaupun dalam hati tak yakin mana.

"Hai, honto arigatou gozaimasu! Honto ni, arigatou!" (Ye, bebetul terima kasih. Terima kasih sangat-sangat!)

"Iie, iie. Domo arigatou, ojisan. Jyaa ne." (Takdak papa la. Terima kasih, pakcik. Byee)

Danny langsung dah lupa tertiba sopan dan adab pabila bertutur dalam bahasa Jepun sebab beliau merupakan seorang half ass dalam belajar bahasa asing.

Jangan jadi seperti Danny.

Habiskan apa yang anda mulakan.

Finish what you started!

Danny dan Faiz cuba untuk mencuri masuk ke atas The Canopy tapi ditahan abang sado di lif, lantas dimasukkan ke penjara....


4 comments:

plain83 said...

Wahahah heyyy first time nampak title entry ni kat blog feed pun dah boleh agak hang nak cakap pasal "half-ass". LoL XD

Hey have you seen my blog entry yang lebih kurang macam experience hang ni jugak? Ada kaitan dengan kamera n nihon-jin jugak, tapi awkward gila hahah~

http://throughmyglasseskacamata.blogspot.my/2014/07/sakki-no-furash-wa-gomenne-x3.html

Wanna learn nohongo kaiwa more effectively during your spare time? Try buying and reading these books from liza-sensei. Nice extra reads to my existing nihongo reference books:

http://www.bukubahasajepun.com/p/buku.html

Danial Jaafar said...

Hahahaha, dah baca! Best! Terer la mung! And thanks for the buku bahasa jepun. dah lama tak study Japanese. Heeeee!

plain83 said...

Hahah derrr mana ada terer, jenuh gua perah otak kot time tu, nasib baik tak blur atau tersalah cakap :p

Douitashimashita! X3

Danial Jaafar said...

perghhh tak kira aa, yang penting lu berjaya berkomunikasi dengan jayanya dalam bahasa jepun! hahahaah

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails