Pages

Sunday, September 13, 2015

9 September

"So, last Wednesday happened to be my birthday (eh, happened? Hahaha)

I almost forgot about it, nasib baik bukak email ada this birthday email from one of the forums I joined LOL. Maybe timing dia awal 2,3 jam, that's why the email was sent out early.

As usual, nothing special with a birthday. A birthday is just a way God telling you, this is how much time has passed since you came here to this world. Jadi, pada birthday aku yang lalu, buat aku diam dan refleksi apa yang aku dah kecapi setakat ini.

Aku tak compare achievement aku dengan manusia lain sebab skrip kita berbeza bai. Different circumstances, environments. Tak boleh, tak boleh. Aku cuma buat short term and long term comparisons sahaja.

Short term, aku compare diri aku sekarang dengan diri aku setahun, 2 tahun yang lalu.
Beza yang nyata, sikit je - aku ringan sikit sekarang dibandingkan dengan 2 tahun, 1 tahun sudah. Hahaha. Tapi yang lain, sama je aku tengok. Mungkin sekarang aku boleh berbahasa Swahili, dan aku boleh buat flagpole selama 1 minit. Tapi perangai aku sama lagi aku rasa.

Yours truly masih tidak berjaya untuk buat flagpole...huhu

According to Wikipedia, Swahili aka Kiswahili is a Bantu language and first language of the Swahili people. Spoken mainly in the yellow area in the picture above. Wikipedia


Long term, aku compare aku punya outlook towards the world. Aku punya view. Kalau dulu-dulu masa muda, habis semua benda aku nak canang dekat facebook, gambar, video, aku masak apa, makan apa, baran nak marah orang kat social media, rasa pessimistic.

La ni aku lebih tenang walaupun masih lagi meroyan di blog, Twitter dan instagram. Hahaha, ada lagi the vanity tu bro, kalau tak, masakan aku post video aku jump rope kat instagram. Kahkahkahkah, dasar attention seeker!
Aku rasa lebih optimistic juga. Di tengah-tengah Malaysia dihimpit krisis derma, kalah 10-0, isu perkauman, kejatuhan nilai ringgit, jerebu, aku masih steady macam brader-brader gym yang steady mengangkat besi, sebab aku tahu, it's always the darkest before the dawn which brings the meaning of, sebelum sesuatu yang best berlaku, memang banyak benda-benda tahi dan tak best akan berlaku dulu. Dan juga aku tahu, manusia berubah.

Yours truly juga merancang nak ke Rawa Island, tapi tahun depan baru sampai rasanya...harapnya. For now, let's go Tioman or Sibu Island...

Manusia ni bukan semuanya sama bro. Kita lain. Aku takde sebarang data dari kajian saintifik mahupun bancian, online survey mahupun published studies nak verify aku punya statement "Manusia ni bukan semuanya sama, bro." Tapi aku tahu dalam Al-Quran yang aku imani tu, ada ayat yang bercakap pasal "dijadikan manusia berpuak-puak, laki dan perempuan supaya kamu saling mengenali." Roughly translated. Ayat ni antara ayat-ayat favourite aku dari Al-Quran.

Selain dari Al-Quran, my take on this is from using common sense. Aku punya hujah masa kolej, kalau semua orang di dunia ni Melayu dan berbahasa Melayu sahaja, alangkah bosannya dunia ini. Tapi logik akalnya, mana boleh semua orang di dunia ni Melayu yang kulit sawo matang, rambut hitam bila dunia ni pun cuaca dan iklimnya berbeza-beza mengikut tempat.

Aku punya point sebenarnya nak cakap pasal birthday aku. Entah macam mana boleh tersasul sini.

Ye lah, setelah lama aku muhasabah diri, cermin-cerminkan diri aku, aku rasa aku dah boleh merancang untuk menamatkan zaman bujang aku ni. Lagipun, aku dah lama menyendiri semenjak break dengan ex aku di seberang.

Aku dah cakap semua ni, aku rasa kau pon paham niat di hati hehehe. So, aku nak tanya, boleh tak aku nak kenal dengan adik kau ni?"

cerita Yedan, panjang lebar kepada Tengku Adib.


"........."


"Macam mana weh?"

Pelempang Jepun yang diwarisi Tengku Adib dari cikgu Sains darjah 6 sekolah rendah dulu, Cikgu Nordin berjaya dipraktikkan ke atas Yedan yang mengejutnya dari tidur lepas Subuh. Pantang Tengku Adib kalau ada orang kacau time tengah mimpi lepas Subuh.

Nampaknya Yedan kena usaha sendiri untuk kenal hati budi adik Tengku Adib.

5 comments:

ombak bergigi said...

om follow sini #160

Raz said...

hahhaa.. panjang juga entri ni..

HAPPY BIRTHDAY!

yg ke..? :D

Danial Jaafar said...

Terima kasih ye, om.


Panjang ke Raz? Takkan tak larat dah. hahaha.
Terima kasih atas ucapan. Yang ke berapa? Itu boleh cari jawapan di blog ni. hehehehe

plain83 said...

gua boleh tau birthday lu aritu sebab google automatically kasi reminder kat gua bila gua guna google punya search engine... omoushiroi desho? hahaha ;3

Danial Jaafar said...

plain83,
Fufufuffufufu..Google, making life easier for stalkersss!! i dont mean you la, i mean generally, any stalker. senang le kerja aku...huahauhauah!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails