Pages

Sunday, August 9, 2015

Blog: The Chronicle

(Tajuk tak boleh tahan...)


Kiranya hampir sejam aku menghabiskan masa untuk spring cleaning tadi. Bersihkan blog list aku. Kalau kalian perasan, di sebelah bawah kanan blog aku, ada satu ruangan "The List". Dulu-dulu masa aku punya semangat tinggi untuk blogging, dan ramai rakyat Malaysia juga terikut sekali ombak blogging masa tu, aku buat "The List", senarai blog-blog yang aku follow.

Ya, dulu pon sudah ada budaya follow-follow back ni. Aku kira tak salah kalau aku kata perkara ni lagi awal dari twitter. Seingat aku, Twitter pada 2008-2010 di Malaysia tidak begitu meluas lagi penggunaannya.

Jadi, awal spring cleaning ada 160 blog lebih kurang dalam The List. Berjaya aku cantas sehingga 79. Aku rasa walaupun ada daripada 79 blog yang aku simpan ini juga tidak beberapa aktif, sekurang-kurangnya aku boleh juga menjenguk untuk blogwalking. Ya, blogwalking. Sudah lama tak kulihat ayat ini di ruangan komen. Dulu-dulu, begitu juga. Pasti ada komen-komen serupa ini -

"Saya follow dah,follow back ye. Btw saya suka cerita awak di Melbourne la."
"Hi, tengah blogwalking tiba-tiba sampai kat blog you. Keep it up"
"Hi, follow back please"
Some of the comments back then asking blog owner to follow their blogs back. =)


Di alam blog ni aku buat kenalan, kawan baru. Yang mana aku dapat reconnect dengan sepupu aku yang dah lama tak ketemu, Kak Jaja. Dapat belajar resipi memasak, HanieLiza (dulu ada blog Auntie Liza, sekarang dah jadi chef dan penulis buku lagi) dan Salam Dua Benua. Salam Dua Benua ni, sekarang dah tak diteruskan sebab tuan blog kata dah lost her blogging mojo after few weeks of breaks. Aku suka baca blog Salam Dua Benua sebab akak tu akan kongsikan apa dia masak untuk lunch, dinner, breakfast, tea, hari raya. Oh ya, akak ni tinggal di Perth bersama suami dan dua anak perempuannya. Mesti dah besar panjang Miss 11 and Miss 13, sekarang mesti dah Miss 13, Miss 15. Hahaha.


Di blog juga, aku dapat nasihat-nasihat berguna, especially dari seorang blogger yang aku kira old enough to be my grandfather but cool enough to be my lepak buddy - Uncle Lee. Kali terakhir aku ke blog Uncle Lee, dia pon dah nak tutup kedai tapi sebab tadi aku buat spring cleaning, aku tengok blognya masih ada! Do check out his blog. Full of funny yet meaningful stories. Do not be deceived by his age, he is still so young at heart! Kan, Uncle Lee?

Dan terima kasih kepada pengunjung tegar blog aku yang rajin meninggalkan komen, tak lain tak bukan, Plain83 (I'm gonna take a stab in the dark that you were born in 1983? Hahaha) dan Cero. Terima kasih. Sekurang-kurangnya aku tahu ada orang baca blog ni.

Dulu masa era blogging, komen bersepah-sepah dan aku macam took it for granted. Tetap balas komen tapi masa tu aku tak sedar pentingnya ada komen.

Berbalik kepada blog-blog yang dah tutup kedai. Aku tak rasa blog sudah ketinggalan dan lapuk. Buktinya, ada banyak lagi blog yang masih laku dan punya pembacanya sendiri. Tak salah juga untuk aku katakan yang running your blog is like running a business. Kau tengok beautifulnara, BenAshaari, just to name a few. Blog Uncle Lee, even. Bersepah komen setiap kali Uncle Lee ada buat post baru.

It's all about adapting to changes to survive. If you are quick enough to adapt to the changes in the audience, to suit their taste, their needs, surely you will still be in. When this blog craze started, everyone just jumped in the wagon, man. They started talking about the things they did, their family, pets and cats. I am not saying they did it wrong because you have to start somewhere. But keep writing the same thing over and over again for like, what, 6 months? It's gonna get a bit mundane and bland. You have to know what's your passion, the things that get you fired up when you tell people about. Gotta to the figuring-out part constantly when you first started your blog. Once you know what it is, BOOOM!! you just stick to that.

Tiba-tiba teringat yang aku dalam insurans pon tak selama aku di blog. 8 tahun blogging bro. Patut dah ada sesuatu dari blogging ni. Hmm..

This blog of mine? Dah berapa kali tweak sana sini. About my life in Australia was the main objective of this blog so that my family back home could know the things that were going on in my life there. Sekarang? Banyak meroyan. Hahaha

Mula-mula, full, pure English. Back then I just wanted to improve my English. So by having this blog, I could practice writing in English. Was a great help. Sekarang, dah bercampur, sekejap satu post semua dalam Bahasa, dan sekejap lagi dalam post yang lain, campur, rojak.

Sekarang, blog-blog yang meriah penuh dengan pengunjung punya isi, tema yang tersendiri. Ada niche dia. Kalau dulu, mungkin semua orang akan bercerita pasal percutian ke Pulau Tioman, Hari Raya 2009 di Australia, contohnya, sekarang tak ramai bercerita macam tu. Kalau diperhatikan blog-blog yang ramai pembaca pon, mereka tak banyak sangat bercerita perihal begitu. Lebih kepada cerita juga, tapi pendek, straight to the point dan tak mendedahkan banyak pasal tuan blog. Yang penting, ada valuable lesson setiap post.

Satu lagi, blog-blog yang masih meriah biasanya tuan blog dia pandai petik isu semasa untuk dibincangkan. Ada juga yang merahsiakan identiti seperti Prince of Noob, Cipan C+++ dan juga Cero, Plain83. hahahaha Cero seorang webtoon artist aku rasa sebab setiap post terbaru pasti ada komik. Best! Dan Plain83 seorang yang pandai cakap Jepun, masak makanan Jepun, boleh bermain gitar dan suara sedap. Nak kena karok lagu Glay sekali ni (click link to listen to her cover of Let Me Hear (OP in Parasyte the Maxim) - by Fear, and Loathing in Las Vegas.)


Eh....Post aku kali ni, panjang la pula.


hehehehe


Hahaha...


7 comments:

uncle lee said...

Hello Danial, bahasa saya out of tune, but still boleh faham 32%, ha ha. Terima kaseh seribu la for that ha ha, advertisement. Feeling bored, also my isteri will not let me go fishing alone...as last December I experienced empat strokes, sikit lagi naik atas....had a major brain surgery, potong dua tempat my brain.

Reason being I had tripped on the road sidewalk and unknowingly had ruptured 2 of my veins in my otak..it was bleeding into my brain....
Anyway...how you doin' my friend. Really good we back in contact.
I just posted cherita baru, senang drop by.
Have a beautiful Sunday, my friend.
Best regards,
Lee.

Amelia said...

Hi Danial, dropping by to say hello. Great posting, that's very nice of you to remember your blogger friends. As long as we don't abuse the blog, it's really nice to reconnect with old friends, classmates and making new friends from the 4 continents.

ok, Back later to read your posting. Have a great weekend.
Amelia

Danial Jaafar said...

Man, please be more careful Uncle Lee. Sorry, need some time to get used to call you Lee. Hahaha. I'm glad you are all good now. Yes, better focus on your blog. We need more of your wisdom! Especially me. To get more SYT LOL

Hi Amelia, thanks for dropping by. Agreed with the things you said. Will pay a visit to your blog later.

Have a great week!

plain83 said...

Mak oihhh hahaha... arigatou yo danny-kun~~~ X3

Haha umur gua nampknya bukan rahsia lg, sekali dgn tarikh lahir terus... Friday the 13th is my tarikh keramat, huahuah~ ;3

plain83 said...
This comment has been removed by the author.
plain83 said...

Ceh komen terjadi double pulak bila nak navigate ke page lain td, n so aku delete je accidental bunshin yg kat atas ni, huhuh...

Danial Jaafar said...

haaha accidental bunshin! XD

kalau dah suara sedap ada bakat, takkan nak cakap sebaliknya. Looking forward to another cover yo yo~~

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails