Pages

Wednesday, July 15, 2015

Perihalnya Anjing dan Manusia...Mungkin Juga Dengan Babi

Semalam di Twitter, ada satu tweet berbunyi lebih kurang sama tak sama, "mencari sukarela untuk menyelamatkan anak anjing,mungkin juga kucing yang terjatuh ke dalam longkang banjir besar di kawasan UMT"

Rajin juga gua nak screenshot bagai.


Tak pula aku tahu apa perkembangan usaha murni tu, cuma aku teringat Pak Mi, yang sudah pun meninggalkan kita semua beberapa bulan yang lalu. Dan aku teringat juga, ada aku buat satu nukilan, ditujukan kepada Allahyarham. Aku kira, ada baiknya aku kongsi saja. Kalau disimpan perap, apa pun tak jadi.


Anjing kurap
Tak kurap pon
Kau sepak sepak hina
Ada apa dengan anjing
Yang menjadikan kau penyepak tegar
Atau pembaling batu tepat
Bila datang manusia membantu anjing-anjing jalanan ini
Daripada terbiar lapar merobek tong sampah kamu
Juga kamu kecam
Sudahlah tidak membantu usahanya
Mahu pula kamu rampas hartanya
Kononnya operasi atas permisi yang tiada
Mujur ada yang prihatin
Punya hati yang sama dengannya
Lantas dihebahkan ke seluruh Malaysia
Nah, kau ingat semua Malaysia suka sepak anjing
Baling batu sama anjing?
Kau silap
Apa kau ingat namanya Muslim haram untuk membantu anjing2 ini
Kau silap lagi hahahaha
Apa kau ingat kau anuti satu agama yang benar
Lantas kau pon benar dan punya kuasa besar
Lesen besar untuk buat apa saja kau suka
Kerana kau di jalan yang benar?
Malas ku nak cakap tapi
Kau silap lagi

Biar pun tiada, usah kau risau wahai manusia yang prihatin
Takkan terbiar anak-anakmu dirampas,
Oleh mereka di kerusi malas,
Takkan terbiar binimu dikeji tak terperi
Merempat menagih simpati
Kami kan ada
Sementara itu, damailah kau di sana

Innalillah


Aku kagum dengan manusia yang sudah punya hala tuju dan tahu dengan jelas apa yang mereka mahu lakukan dengan hidup mereka.

Life is short to be spent without any clear direction.

4 comments:

plain83 said...

Innalillah buat PakMie. Semoga PakMie ditempatkan di kalangan org yg beriman.

Esok Raya bro, Salam Aidilfitri 2015, Maaf Zahir & Batin. Jemput bertandang ke blog... hahahah ;3

Danial Jaafar said...

Al-Fatihah.

Selamat Hari Raya! Cheq raya Penang tahun ni. Mai la rumah tok kami kat Sg Batu ni. Hahahah

plain83 said...

Ooh la danny, tok mu org Penang ka? Ingatkn mu Ganu pure slama ni, rupa2nya mixed Penang-Ganu, hahah. By now msti mu dah berada di KL right? ;3

Danial Jaafar said...

Takde sapa pon asalnya Terengganu in my family. Bukan mixed Ganu-Penang, mixed Penang-Nogori ni ha! hahaha
yep in KL and ready to leave for Kerteh now.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails