Pages

Thursday, June 12, 2014

Panas, panas panas! Pusing, pusing pusing!

Agak buntu di situ. Mana mau mula tak tahu. Why not we start with the end that we all hope for? By the way, pretty sure in any English writing examination it is not acceptable, grammatically speaking to write "we all". So, adik-adik silalah tulis "all of us".

If memory serves me right, lah kan?

Sekarang cuaca makin panas. Aku kira ini memang tidak dapat dielakkan lagi. Global warming is real. Aku seriously tak paham kenapa ada politicans kat Australia cakap benda ni cuma hoax dan urban myth. Ni back when I was in Gippyland. Aku follow gak political scene kat sana. Sana menarik sikit sebab orang sana takdelah nak resort to violence kalau kau tak sekepala politik dengan diorang. Kiranya life goes on la. Teringat housemate aku fondly known as Brownie (dia mengingatkan aku kepada Marshall HIMYM) dia ni macam penyokong tegar kerajaan John Howard (predecessor si Tony Abbott tu) dan dia berapi gak time cakap pasal ni dengan housemates yang lain. Dan keberapian dia tu kadangkala menimbulkanr rasa tak puash hati terutama kat housemate aku sorang ni, nama dia Riccardo. Tapi diorang okay je. Time party boleh je masuk kepala buat havoc.

Me and Andrew aka Brownie.
Me and Riccardo (the guy in white), Varun and Vincent (left).


Ah, as usual, aku ter'sidetracked' di situ.. Pada aku, hasil pembacaan (2% LOL) dan pemerhatian aku (98%), global warming ni irreversible. At least, irreversible selagi ada manusia aa. Haa...jadinya usaha-usaha kita sekarang ni takdelah mampu menghentikannya. Pada aku kita umat manusia cuma mampu melambatkannya. Ni macam "The Judgement Day" dalam citer Terminator.

You can postpone it. But you can't stop it
serius sedih bila aku dengar ayat ni masa tengok terminator...demmm


With that being said, it doesn't mean all the good things we are doing to save our planet earth is futile, wasted and for nothing. Apakah hanya sebab itu kita kata "Okay, fakit, jom hidup macam biasa dan mati terbakar/lemas tsunami, banjir dll" Eventually we all (sekali lagi, all of us ye) are going to die. And if the end is gonna be ugly, let's all leave knowing that we have done our very best living our lives the right way. That way, we are able to redeem ourselves. Kalau kau tahu ending kau macam tu, adakah kau nak hidup macam biasa tanpa melakukan apa-apa perkara yang lain dari lain? Aku teringat cerita "Seeking a Friend for the End of the World" bila cakap pasal ni.
I highly recommend this.. if you want to. 

Bunyi mungkin stail pasrah, tapi aku lagi suka dengan perkataan redha.




2 comments:

plain83 said...

Yeah, looking at your picture with that roomie/friend of yours, he does look like Marshall in HIMYM ;3

Danial Jaafar said...

kan? kan? kan?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails