Pages

Wednesday, January 8, 2014

It's Fun and All That 2


"Blearghhh..."
"Uweeekkkkkss"
"Blueeerrkwekk...kofff kofff...."

Danny menepuk-nepuk belakang badan kawannya itu. Seperti seorang bayi bila muntah. Cuma yang muntah ni bukan bayi, tapi bapak bayi!

"Damn son, didn't know a woman can do this kind of damage"bisik hati Danny, kasihan melihatkan keadaan Dickson.
...............................................................................................................................................................
Dia baru saja siap memasak makanan untuk sahurnya pabila dia ternampak Dickson melangkah keluar dari biliknya ke ruang tamu. Dari gayanya,memang nampak lain. Bila tengok bawah, baru nampak apa yang tak kena. Di tangan satu botol wiski yang seingat Danny dibeli Dickson untuk dibawa pulang cuti musim panas nanti. Belum sampai seminggu dia bilang itu kepada Danny sudah tinggal separuh isinya. Aduhhh...

Sempat Danny menjamah sedikit makanan sebelum menahan Dickson

"What are you up to this early dude?"
"I didn't sleep...or more like I couldn't sleep.."
"Huh, what's wrong? Your gf back home?"
"Ex..no longer gf. But ex...sob sob"

"Ah sudah. Pasaipa pulak ni....." Danny dah tak sedap duduk dan makan. Kurma sebiji, nasi tiga suap, lepas tu terus keluar rumah mengikut jejak Dickson ke tempar parkir. Tak jauh pun.20 langkah dah sampai. Tambah lagi 25 langkah dah sampai Churchill Leisure Centre, tempat Danny buat segala macam senaman angkat berat, kadang-kadang bersauna, berenang dan berbasketball eh bola keranjang.

"Where do you think you're going man? I don't see how you can drive when you are completely in a mess. Total mess."
"Don't worry la Danny. I will be fine. Just wanna take some fresh air."
Pagi itu berkabus juga. Cuma lebih kelam. Lebih gelap.

"Ah, ye. Fresh air pak hang, pukul 4 pagi camni..." bisik Danny...dalam hati. "Please don't be such a crazy at this hour. God knows what can happen to you, all drunk like this. That's not bad enough, what if there is police?  You think your stinky ass breath is gonna pass the breathalyser??!"

Dickson mengalah akhirnya. Sebab kalau di Australia, driving under influence (DUI) atau bahasa Melayunya memandu dalam keadaan mabuk ke khayal ke, memang sangat berat hukumannya. Tak berbaloi masuk penjara sebab perempuan yang tak kenang dek untung.

"Road trip" yang tak tahu hala tuju destinasi tu memakan masa selama sejam lebih. Kadang-kadang berhenti sebab Dickson nak munnntah. Sedih Danny melihatnya. Danny hanya mendengar segala cerita tentang apa yang telah terjadi di Indo. Dia faham, pada masa sedih macam ni, lebih baik kita sebagai kawan mendengar sahaja segala luahan hatinya.
...................................................................................................................................................................
Setibanya di rumah, terus Danny memapah Dickson ke biliknya.
"Okay, that will do I guess. I tucked him in di and-" terpegun sebentar melihat jam di bilik Dickson. Terus ke dapur mengambil makanan yang ditinggalkan awal tadi.

"Allahuakbar allahuakbar!"
Itu dia, suara azan dari Athan software yang setia menemani dan mengubat rindu Danny mendengar azan Subuh di bumi Australia.

2 comments:

plain83 said...

ouchy, yeah 'love' hurts, bet the girl was hurt too... wouldn't wanna get involved... ahahaa *awkward laugh* ^^

Danial Jaafar said...

ah, ini cerita fiksen zaman gelap.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails