Pages

Wednesday, November 27, 2013

Unemployed Atau Menjual Anggur

Anyone unemployed here? Atau dalam bahasa Melayunya menganggur? (so sebab tu titlenya aku letak "Unemployed atau Menjual Anggur" =P)

Aku rasa dari zaman aku belajar isu pengangguran ni tak habis-habis. Kalau korang ingat masalah ni hanya ada di Malaysia, negara lain banyak jugak. Masa aku belajar dulu, Australia pon banyak gak masalah unemployment ni. Tiap-tiap tahun member-member Australia aku duk cakap pasal ni kat facebook. Nak-nak bila dekat pilihanraya Australia. Okay, itu Australia. Back to Malaysia.

Dipetik dari Utusan 11 November 2013

Lebih dari 50% tu, 56% penganggur di Malaysia merupakan graduan. Ini cuma berdasarkan maklumat portal JobsMalaysia. Tak pergi survey detail lagi. Kalau check sorang-sorang, entah-entah lebih lagi dari statistik yang dikeluarkan Datuk Ismail Abd. Muttalib.

Ada orang kata sebab umur pencen dalam sektor kerajaan dah naik, jadi yang government servant yang dah otai pon lagi lama dalam perkhidmatan, menyebabkan takde kekosongan. Aku tak pasti sejauh mana kebenaran kenyataan ini la kan. Tapi takkan semua graduan ni nak kerja sektor kerajaan? Sektor swasta apa cerita kawan?

Bila mai bab sektor swasta, orang cakap penguasaan bahasa Inggeris graduan-graduan ni tak seperti yang industry players expect. Lagi sekali, aku tak pasti kebenaran statement macam ni. Sebab member2 aku yang grad local uni, aku perasan semua jenis bijak2, kritis. Bahasa Inggeris diorang okay ape sebab at least boleh communicate the message lagi. Cuma takdelah sampai ke tahap dalam American TV shows punya English la semuanya.

The latest statistic aku dapat dari Jabatan Perangkaan Malaysia hari tu, cuma up to Ogos 2013. Detailed gak study tu. Kalian boleh check di sini. Lepas tengok statistik tu dan juga kepilan berita ni, aku rasa tak semua penganggur dalam statistik tu tak dapat kerja. Kemungkinan besar ada yang memilih untuk tak bekerja sebab ramai perempuan dari lelaki yang tak bekerja sebenarnya kerana? Jadi suri rumah dan dapat suami kaya. Suami kaya? Amboiih, betul ke ni? Nanti aku check botul ke tak.

Alhamdulillah, rakyat Malaysia ramai yang kaya. Tapi ni tahun lepas punya cerita la kan.
Sebut pasal pengangguran di kalangan fresh graduate, baru-baru ni terbaca tweet kawan aku sorang ni. Sedang dia makan kat kafe tempat kerja, dengar ada senior-senior tempat kerja dia tengah kondem budak-budak fresh graduate dalam engineering. Ada sorang mat salleh sekali la. Diorang kata budak fresh ni tak efficient langsung. Itu je la yang aku dapat dari tweet tu. Korang rasa, bagaimana pulak?






2 comments:

plain83 said...

heh, aku tak rasa ada freshgrad yang baru je masuk alam keja terus efficient dan tau handle segala hal, everybody has to start somewhere in life, including those 'otais' in their early innocent jagung days... ah yes, manusia mudah lupa asal-usulnya, plus politik tempat keja telah mengotorkan kesucian hati masing2 ^^

Danial Jaafar said...

tu lah, tweet kawan aku pon aku baca sampai situ. lagipon dia cuma terdengar masa tengah makan jadi tak tahu apa sebab otai tu cakap macam tu kan.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails