Pages

Thursday, November 7, 2013

It's Fun and All That

"But?"
"What but?"
"There is always a but right after you say something nice"
"Well, I'm not gonna say but, there is no but. 'This' does not deserve a but"
"Oh, thanks man. I really appreciate that. After my breakup I really need someone to comfort me and I think she is just perf-"
"However..."
"Seriously, dude..." =___=

Babak dalam cerita bersiri How I Met Your Mother itu mengingatkan dia akan perbualan yang serupa dengan kawan sepengajian di Australia. Zaman pengajian dahulu. Danny dan kawan karibnya Dickson. Walaupun latar belakang yang berbeza - agama, bangsa, negara, cara hidup, mereka berdua serasi.

"Sepale," kata orang Terengganu.

Tertanya-tanya juga Danny, apa khabar kawannya itu sekarang. Sekadar mengikuti perkembangannya di Instagram sahaja. Dickson kian rancak dengan perniagaan yang baru dibina. Lampu neon, pembesar suara, poster-poster untuk acara-acara hiburan yang diuruskan syarikatnya  kelihatan memang bertaraf antarabangsa. Tapi tidaklah Danny tahu dan biasa dengan "club scene".



Tidak seperti kebanyakan pelajar beragama Islam dari Malaysia yang tiba di negara luar, Danny tidak pernah menjejakkan kaki ke kelab-kelab malam. Adapun hanya sebagai pemandu pengganti atau dalam bahasa Inggerisnya "replacement driver" untuk rakan-rakan perempuannya yang sudah mabuk. Ya, kelihatan seperti lurus bendul dan lembu dicucuk hidung sahaja. Namun Danny berfikiran, kalau tidak aku, siapa lagi lelaki-lelaki yang boleh diharapkan? Walaupun kadar jenayah di kawasan Gippsland ini tidak tinggi dan kebiasaannya aman, Danny tak sampai hati untuk tidak menjadi replacement driver. Ramai orang di Malaysia beranggapan mat dan minah salleh sudah biasa bersenggama dengan lain-lain pasangan maka tidak perlu dikisahkan mereka yang mabuk diambil kesempatan. Siapa suruh mabuk?!

"Tak kenal maka tak tahu. We love to assume and judge.." getus hati Danny setiap kali terdengar kutukan orang-orang Malaysia yang kedengaran seperti mempunyai sikap 'holier than thou'.

Danny selalu dicemburi rakan-rakan serumahnya (mat-mat salleh) disebabkan pintu kecemasan ni. Senang nak balik kata mereka....entah benar entah tidak..


Ada rakan-rakan seagamanya dari bandar yang mempersoalkan tindakannya.
"Engkau kira bersubahat ni, sebab ko ambik diorang dari club!"
Danny biasanya berdiam diri, tidak pula memperjuangkan haknya untuk berdebat dan memberi cerita dari sisinya pula. Kadang-kadang, hanya "Biarlah, kesian" sahaja yang mampu terungkap.


"Dude, come follow me go to Melbourne this Friday after class?"
"Hmm, where to?"
"Melbourne-lah"
"Ya, I know Melbourne, but where in Melbourne? Just at the Flinders St. Station or Melbourne Uni?"
"Go my friend's place at Dockland. I don't remember the street name but it's in Dockland aa"
"Then?"
"I thought of going to club with them but I think we just go there to eat Indo food la. Soto Betawi, Rawon. And then go buy groceries at Laguna then chow laa"
"Okay, sounds like a plan to me. Go ask Thomas also,Dick, I mean Dickson"
".....such a good friend aa you..."







No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails