Pages

Tuesday, August 25, 2015

It's Fun and All That 5

Malam ni dah kali ke berapa entah, Danny pergi ke McD, atau nama popular di Australia, Maccas, dalam semester ni. Semenjak Dickson menjadi tuan punya kereta Honda naik semester baru-baru ni, dia makin menjadi-jadi ajak Danny dan Thomas lepak malam-malam di Maccas.

"This is the only place opens for 24 hours la guys. Where else can we go at this hour, in this god-forsaken place. Correct not?" hujah Dickson setiap kali Bahvan seorang lagi member mereka memperlekehkan pilihan Dickson untuk mengeteh di Maccas. Satu sifat terpuji Dickson, tiap-tiap kali nak keluar, dia wajib tanya "Who wants to join me go Maccas?" walaupun pada orang macam Bahvan yang setiap kali diajak, akan menolak dengan hinanya pelawaan Dickson. Pada Bahvan, daripada dibuang masa mengeteh di Maccas, ada baiknya Dickson beli bir VB dekat Monacellars punya drive thru di Morwell.



Sama sahaja Maccas di Australia dan di Malaysia...dari luar.


Apa ada di Maccas, sama sahaja seperti Mekdi (nama popular di Malaysia) cuma sesetengah menu ada bacon dan bacon di sini bukanlah bacon daging lembu, tetapi daging babi. Setiap kali pergi sana, Danny cuma order Apple Pie sahaja sebab harganya yang teramat murah, AUD1 sahaja. Sudah 3 tahun Danny di Australia jadi otaknya dah tak auto-convert setiap belian yang dibuatnya kepada Ringgit Malaysia.

Thomas pula, walaupun Muslim Indo, padanya, selagi tidak memakan babi, boleh sahaja. Menu wajib Thomas - quarter pounder. Pernah sekali dia beli 4 quarter pounder sekaligus menjadikan burger itu 1 Pounder. Thomas memang kreatif bab makan. Dickson? Dia minum kopi yang menggunakan biji kopi arabica yang dipanggang dan kadang-kadang fish o' fillet.

Berbalik kepada Danny. Satu benda yang dia wajib buat sebelum balik dari Maccas adalah untuk membeli Hot Fudge Sundae untuk dibawa balik ke Gippy Rez. Bukan untuk Greenie, mahupun Catherine, atau mana-mana housemate nye. Ye, Danny menggunakan modal ini untuk mengambil hati seorang gadis.
White Machine.

Awek itu tak lain dan tak bukan ialah Vee. Yang saban minggu dicuba try ejas pada setiap sesi badminton pada hari Selasa dan Khamis di Kurnai College. Danny pernah dengar "the way to a man's heart is through his stomach" tapi Danny rasa, untuk Vee pun jalannya sama, "through her stomach"

Dan pada malam yang untuk kesekian kalinya, Danny melakukan yang sama sebelum pulang ke Rez. Sementara Dickson dan Thomas terus ke South 1, Danny pula melakukan lencongan ke kanan ke South 3. Di situ diamnya si gadis pencuri hati Danny.

Jujurnya Danny tak tahu apakah pengakhiran untuk semua ni; tapau Hot Fudge Sundae setiap malam dia ke Maccas untuk Vee. Apa yang dia dapat, dan mahu dapat dengan buat semua ni? Adakah dia nak menyampaikan isi hatinya kepada Vee? Jika ya, adakah dia dah bersedia dengan segala kemungkinan dek perbuatannya meluahkan perasaan? Atau dia hanya akan menjadi seorang kawan yang terlebih caring atau seperti yang Danny selalu merepekkan kepada AJK persatuan badmintonnya, "I'm the president and I care for each one of you. I love all of you!"

Ternyata, Danny memang tak pernah ada set any effing goal untuk setiap benda yang dia buat. Padanlah...


Seperti biasa, setibanya di depan bilik Vee yang bernombor 3 itu, Danny mengambil nafas yang panjang untuk menenangkan dirinya yang sememangnya mudah gelabah. Kemudian baru dia ketuk sama itu pintu. Dan bila ternampak oleh Danny akan "buck teeth" kepunyaan si Vee setiap kali dia tersenyum, hati Danny berbunga-bunga. Gigi arnab itu semacam punya charm tersendiri, tidaklah ia besar seperti gigi arnab betul tetapi tidaklah kecil normal sebab memang itu ciri pengenalan Vee. Seperti gigi taring Ryoko Hirosue dan Erika Sawajiri bila mereka senyum. Begitulah ibaratnya.

"Hello there, Ma'am. I believe I got your order - a hot fudge sundae, Large. And there is also an apple pie, on the house." Danny tersengih.

"Hahaha why, thank you, Mr Delivery. You are like my knight in a shining armor." Vee tersenyum lebar sebelum tunduk mengangkat skirt halimunan, seperti gadis bangsawan di Eropah masa dulu kala tunduk sebelum menari dengan pasangannya di majlis keramaian.

Aih, dia nak menari dengan aku ke? tanya Danny dalam hati sebelum dia mengetuk kepala untuk menyedarkan dirinya agar tidak perasan kerana Vee hanya bergurau sepertia dia juga.

"Hah! Shall we dance?"
"Hahahaha!"
"Sorry I was a bit late, Dickson wanted to go the long route." Danny bohong sunat. Dia tak lambat dan tak awal. Sentiasa on time. Apa motif suka sangat bohong...

"It's alright. I am not that hungry actually. It's just that, I love to have this before I go to bed. I know it's bad because I'll put on weight and being this short, that's something I should watch out!"

"Whatttt? Pffftt!! You're okay, you're alright. You play badminton every week. Twice! And sometimes we go for frisbee and act like a bunch of dogs trying to catch it!"

"Hahaha, yeah, I guess you're right. Thanks, Danny. And for this too. Here's the money for the sundae."

"Oh yeah, thanks. No need to pay for the apple pie. It's on me. It's just a dollar anyway." Danny buat-buat gentleman.

"What you're doing this weekend? Anything fun?" Vee bertanya.
"Well, nothing much. Because I just went to Melbourne last week. You got something going on?"
"Oh, not really. Then, are you up for tennis.. you know if I finish my assignment and quiz that is."
"Why not. That's a great idea. Thomas has been busy lately and I got no one to play tennis with."
"Yeay! Sure, let's!"
"Any new J-rock songs? Chatmonchy kinda music?" Danny pula bertanya kali ni.
"Well, there are few but nothing like Chatmonchy. I can pass you the songs later on MSN."
"Cool, appreciate that, Vee!" Padahal dalam banyak-banyak lagu, hanya Chatmonchy dan Glay yang Danny suka sebetul-betulnya.


"Okay, I guess, I better leave now. You know, let you enjoy the sundae. Else it's gonna melt and won't taste good"

"Oh...okay. Yea, haha, hmm, thanks again."


Danny melangkah keluar dan Vee menutup pintu...


"I want to know you more! Like, know you better...because I like you."

Danny tiba-tiba muncul sebelum sempat pintu tertutup rapat. Vee yang terkejut dan dari tadi diam, kini memandang lantai dengan sebuah senyum yang tersimpul. Tak nampak gigi arnab comelnya..

Danny pula di depan Vee dan..



"SETAN MANA RASUK AKU NIII!!!!!!!"

menyumpah dalam hati.



6 comments:

plain83 said...

Vee pahabaq skrg danny boi? :3

Danial Jaafar said...

tak tau la, Vee ni hanya watak imaginasi penulis semata-mata. =P


kalau dia merupakan watak yang nyata, mungkin bekerja di Australia? hahaha

plain83 said...

Yelettew watak imaginasi ;3

Btw, o-tanjyobii omedeto ne danny-kun~
Happy one-year-older day! X3

Encik Seni said...

tak berapa faham hi hi ....

Danial Jaafar said...

hahaha takpelah. baca banyak kali sampai paham. =)

Danial Jaafar said...

arigatou gozaimasu, plain onee san! hahaha wahh, macam mana tau birthday I ni hihihi terharu rasa hati! XD

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails