Pages

Tuesday, May 5, 2015

Suatu Petang Yang Tenang Di Churchill

"Hey guys, what I'm about to tell you may be a bit shocking but, it's about time.."

"What is it?"

"I think it is time for me to break up with Orange"

"Hell to the NO!!!!"

Thomas bukan main bangkang lagi bila Dickson cakap macam tu. Aku dah agak dah...Sejak malam Dickson balik dari diorang punya date night...dalam 4 minggu lepas camtu la. Aku steady, mencari bawang goreng yang Sugit tinggalkan kat rumah kitorang. Dia bilang hari tu ada dalam lokernya si Dickson tapi...

"Relax Tom, iya kalau udah bukan jodoh. Buat apa dipaksain. Benar ngak,Dan?"

Ah, sudah. Alih-alih aku jugak yang kena jadi the 10th man..biarpun cuma ada 3 orang je dalam rumah ni sekarang.

"Yeahh..I don't know, Dick, I mean Dickson. It's your life, you do what you gotta do, man."
"But Danny, the free dinner, every night. We haven't cooked our own dinner ever since Orange is around."
"Well, Tom, we were just fine before Orange came along. It's no big deal. Hey, think of this as a breakup. Remember your ex..I mean, aaa-"

Tahi, aku tersilap sebut pulak pasal bekas pacar Thomas yang berselingkuh dengan teman sekuliah di Melbourne. Ini ketahian terbesar. I mean, the last time Dickson tersebut pasal tu, Thomas 2 minggu tak makan dengan kami. Semuanya fish and chip Churchill dibahamnya.

"Yeah...but this is different!" tiba-tiba Thomas meninggikan suara. Nampaknya si Orange punya ilmu masakan ada jampi pelaris dari Tanah Besar Cina barangkali. Sampai Thomas boleh tenang dan tak kembali depressed bila sebut pasal ex dia.

Hebat kau, Orange. Masakan kau memang enak. Aku masih ingat ayam masak kicap yang dia masakkan untuk aku, Thomas dan of course, soon-to-be-ex-boyfriend, Dickson. Dickson cakap ni bukan sebarangan ayam masak kicap tapi macam Szechuan Chicken, Kungpao ke apa, aku pun tak ingat. Sebabnya aku dah tuli dek aromanya yang lazat dan menggiurkan...

Bukan tu saja, bokchoy dengan cendawan dia sedap. Boleh kata hampir setiap malam dia masak untuk kami bertiga. Juadah berlainan, dari Tanah Besar! Sayang betul dia sama Dickson. Ayam, daging lembu, kambing, pakai yang aku dan Thomas punya je. Nak beli halal punya bukan senang. Seminggu sekali aku ke Dandenong biasanya. Tapi, sejak si Orange hadir dalam hidup kami, boleh dikatakan aku sanggup borong 3 kali ganda daripada kebiasaan setiap kali ke sana.

Semua watak ada..kecuali Semun. Mana kau?? 어디에 (eodi??)

Tapi, ku sangkakan, panas, berpanjangan. Rupanya gerimis, ada gerimis mengundang..

Dah lama si Dickson pendamkan perasaan rupanya sampai la malam tadi dia tak tahan. Sebenarnya bertahan lamanya Dickson hanya kerana makan malam yang disediakan Orange. Tapi mungkin, Dickson has had enough of it all. Derita yang dipikul oleh Dickson, siapa dapat menduga, iye dak...

"I have to Tom. I can't take it anymore..."
"Why la Dickson, whyyyy!???"
"...you'd think that I'm such a jerk if I tell you why.."
"That's for me to tell, try me, dude."

"She has hairy armpits...and her breath smells like oyster..bad oyster..."

"WHATTT? I can't believe you'd break up with her over something superficial, shallow, like hairy armpits, bad breath! Don't you think she deserves to be loved for her heart, her good, motherlike, caring heart??! She is nice to us, she cooks us dinner, she makes desserts sometimes. Isn't that gooood??"

Aku hanya mampu menahan gelak mendengarkan apa yang Thomas cakap. Punyalah dia nak Orange kekal dengan Dickson. Aku dah rasa kesian bila tengok muka stress Dickson. Citarasa anak muda Jakarta ni tinggi. Sebab tu bila aku dapat tahu dia dan Orange berpacaran, aku agak terkejut. Sebab, jujurnya, gadis dari Nanjing ni bukanlah taste-nya si Dickson. Mungkin, Orange memang ada calit minyak dagu versi China dekat Dickson...



Dan dua saudara senusa bangsa, senegara itu terus meneruskan debat mereka, mempertahankan hujah pendirian masing-masing...sedang aku masih lagi tercari-cari bawang goreng Sugit. Aku rasa salah seorang mangkuk kat rumah ni dah rembat bawang goreng Sugit...jilaka! Kalau tak 2 orang ni, aku rasa Semun!

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails