Pages

Monday, May 25, 2015

Karutan Bulan Lepas

Kelakar kenapa kita tak boleh nak bagitau apa di hati.
kau tak rasa pelik? Apa yang kita rasa adakah salah? Kalau salah, salahkan Tuhan la kalau camtu sebab Dia yang campak rasa tu dalam hati kita.
Betul. Kau suka dia. Tapi kalau kau rasa dia rasa tak selesa dengan segala macam pesanan ringkas kau, ajakan kau, pelawaan kau, kau punya mintak tolong sama dia, kau mintak maaf, akan kau berikan ruang dan peluang untuk dia sembuh. Kau takkan kacau.

Kau akan beri ruang dan jarak. Jarak itu ialah batasnya. Jadi kau tahu untuk tidak melebihi batas, mengurankan jarak. Mungkin kau akan terlihat seperti seorang yang berubah hati. Tidak.Hati ini kalau sudah berbekas rasa yang dicampakkan Tuhan itu, takkan berubah secepat sedetik sekelip mata. Melainkan Tuhan bagi insan lain pulak.

Jangan salah anggap, salah faham. Rasa ini masih ada. Cuma, kau merasakan yang dia tak selesa dengan semua ini, Jadi, kau berundur memberi ruang, dan juga jarak. Itu lebih baik, bukan?

Hari itu kau ada cakap pasal rindu. Kenapa kau tak suka rindu yang buat kau hilang macho. Kenapa? Kenapa kenapa. Sebab sekali dah kau rindu dia dah jadi kryptonite kau. kau hilang rasional, hilang pertimbangan lalu menjadi bangang. Cuba bayangkan kalau kau dah kenal Dia. Magnitud dan intensiti kau akan berganda ganda daripada kau rasa dengan makhluk.

Berbalik kepada dia. Ya, kau tak suka buat orang rasa kurang selesa dengan kehadiran kau. Kau senang melihat dia tersenyum. Kau peduli apa kelainan dia yang tidak mengikut konformiti masyarakat. Dia, yang kau kenal, sangat kau suka. Dia lain. Dia jujur. Dia mungkin tak jujur sepenuhnya, pasti ada sisi dia yang belum kau lihat tapi secara amnya, what you see is what you get. Dia tak penuh dengan ketahian dan tak suka dengan ketahian juga.

Lain dengan kau, penuh dengan ketahian sebab kau suka mengandai. Assume. Making assumption is your occupation. Kau orang melayu tulen yang suka berbasa basi, berkias-kias, memberi kata bersulam penuh makna. Kau takut untuk terus menyatakan rasa hati. Ya, satu kerana kau (tipikal lelaki) tak suka akan rejection. aku percaya mana-mana manusia pun begitu cuma ada yang berjaya sebab mereka sudah banyak kali menghadap rejection. Kau juga begitu, cuma hati kau ini kecil. Kadang kau tertanya apa boleh si hati kecil ini padan dengan hati dia yang besar, pemurah itu?

Mungkin kau angau dan melihat apa-apa tentangnya itu baik-baik sahaja. Atau mungkin kerana kau tahu semuanya dari Dia jadi semuanya baik sahaja.


Ah, kenapa perlu ada salah faham? kenapa tidak boleh kau baca isi hatinya,dan dia isi hatimu? Seperti telepati. mungkin itu sebabnya kita memerlukan keintiman. Kerana kita mahu tahu apa di benak masing-masing. adanya teknologi untuk mendekatkan kita. supaya lebih mesra. lebih kenal dan lebih tahu. Tahu dan kenal itu lama kelamaan akan meresap dalam darah, mengalir ke semua pembuluh darah dan diserap jiwa, hatiku.


No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails