Pages

Wednesday, October 8, 2014

Menulis

Sejak kebelakangan ni, aku dah rajin membaca buku-buku yang baru aku nak baca setelah lama terbeli. Terbelinya buku-buku tu, adapun sebab pada ketika dan saat itu, aku memang tertarik dan bersemangat nak baca. Tapi semangat tu, kebiasaannya umpama tahi, mula-mula panas, lama-lama dah sejuk.

Itu bukan pokoknya. Pokoknya, aku berjaya melawan nafsu malas (sloth?) untuk membaca. Membaca. Pabila aku membaca, dan benar-benar membaca untuk aku dan bukan kerana A semata-mata, feelingnya, lain sikit. Seolah-olah aku cuba berempati dan berada di tempat penulis. Kalau ia sebuah cerita, cuba aku berada di latar tempat itu. Kalau ia sebuah pandangan penuh hujah-hujah, cuba aku fahami kewarasan dan isinya, bagaimana si penulis boleh sampai mencoretkan penulisan itu.

Menarik amat.

Yang paling menarik, apabila kau baca tulisan mereka yang sudah lama meninggalkan dunia ni. Seolah-olah, mereka masih bernyawa, berada di hadapan kau dan menjadi narrator, seperti Gordon Freeman dalam cerita-cerita wayang Hollywood.

Kalau kau mahu orang anggap kau masih ada dan hidup, kau tulislah banyak-banyak. Semua yang baik hendaknya. Baru orang ingat kau yang baik. Bukan yang sebaliknya. Lagipun, manusia suka yang baik-baik di mata sahaja.

Seperti Shakespeare menulis yang indah dan baik untuk kekasih hati, dalam Sonnet 18.


Shall I compare thee to a summer's day?Thou art more lovely and more temperate:Rough winds do shake the darling buds of May,And summer's lease hath all too short a date:Sometime too hot the eye of heaven shines,And often is his gold complexion dimmed,And every fair from fair sometime declines,By chance, or nature's changing course untrimmed:But thy eternal summer shall not fade,Nor lose possession of that fair thou ow'st,Nor shall death brag thou wander'st in his shade,When in eternal lines to time thou grow'st,   So long as men can breathe, or eyes can see,   So long lives this, and this gives life to thee.


Damn, son...



5 comments:

plain83 said...

ya... menarik amat <-- am referring to the picture in this post ;3

btw, i'm hosting a contest on my blog later, winner gets a t-shirt with my original print design~ hope you'll join ne danny-kun! XD

Danial Jaafar said...

hai, wakarimashita! XP

cEro said...

Salam singgah.

Dulu masa belajar, mmg ada belajar satu istilah ni, dipanggil 'time trap'
Time trap ni satu fenomena bila kita nak mulakan sesuatu, kita rasa malas dan asyik bertangguh.
Tapi bila kita dah mulakannya, rupanya ianya tak laa susah mana malah best pun ada.
Samalah contoh macam nak membaca ni.
Aku sendiri malas baca, tp bila dah start membaca memang best rasanya...hehehe

plain83 said...

The contest in on! Isi Buih-Kata Komik #2!!!
Contest tamat pada 10 Nov 2014, winner gets a T-shirt with my print-design~ XD

Danial Jaafar said...

hai cero, lambat reply. maafkan daku. oo, first time dengar time warp ni. thanks for sharing =)

plain, will join the contest! heheh

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails