Pages

Wednesday, September 16, 2015

Kalau Kau Bulan Aku

"Apa la budak ni. Dah pakai tudung buat lah cara pakai tudung. Sama je aku tengok dengan perangai lama dia!"

"Amende yang ko duk membebel ni, siak?" Daney mencelah, buat-buat tanya sebab dah berapa kali member dia, Tengku Adib membebel seorang diri, seolah-olah mengumpan Daney untuk join in conversation.

"Ni ha, pompuan ni dulu aku kenal dowh. Masa sekolah dulu. Oklah cun juga, tapi badan kurus sangat masa tu. Satu lagi tak pakai tudung, sebab dia stail wild and free camtu ha," Tengku Adib menjelaskan latar belakang cerita.

"Oooo..jadinya?" Daney bertanya, kali ni sedikit berminat nak tahu lebih lanjut.

"Tak ah, sekarang dah pakai tudung, tapi perangai sama je aku tengok, wild and free."

"Apa yang dia buat, dok, sampai kau tak puas hati benor ni?" Daney bertanya lagi.

"Ni ha, ada kawan dia tag gambar diorang gi bridal shower member diorang. Wah, meriah habis kau!"

"Hmmm...."

................................................................................................................................................................

"Apa kejadah banyak sangat produk kecantikan ni? LuPuteh la, Terlajak Laku la. Rimas dowh aku. Ni pompuan-pompuan la nak sangat kulit putih gebu, licin la apa la. Just be yourself sudah!" Ikhwan berleter, sedikit fedup dengan iklan-iklan sebegitu rupa di TV. Daney dan Tengku Adib yang tengah khusyuk dengan smartphone masing-masing buat bodoh.

"Ala bro, biarlah. Orang cari makan."Tengku Adib menyahut.

Selang beberapa minit...

"Mak aih, kau muka camni ada hati nak kat hero cerita. Kahkahkahkah! Memang la ramai menghalang cinta korang! Kahkahkahkah!" Kali ni Ikhwan duk layan drama Maghrib di TV.

...................................................................................................................................................................
"Bro, bro, pukul 3 aku, pukul 3 aku. Chick detected." Daney memberi koordinat sasaran mengeteh mereka petang itu.

"Hmm..okay aa. Tapi tak pakai tudung bro." Ikhwan membalas.
"Ala, tu belakang kira." Tengku Adib memberi support kepada awek tersebut tanpa awek tersebut mengetahuinya.

"Okay, ada sorang lagi ni. Memang bawak balik jumpa mak confirm lulus buat bini," Daney, dengan pantas berjaya mengesan sasaran terbaru.

"Pukul 11 aku, pukul 11 aku."

"Hmm..apasal labuh sangat. Tak berkenan aku, macam ustazah pulak."
"Hahaha, masuk Daie ke apa."


"......."


Aku lama dah perasan. Susah gila jadi perempuan zaman ni.
Kau cantik pon orang cakap macam-macam.
Kau kurang sikit cantik pon orang cakap.
Kalau tak cantik (ikut persepsi masyarakat) lagi la orang duk cakap.

Kau free hair, orang duk cakap.
Kau tudung biasa, pon orang duk bercakap lagi.
Kau bertudung, niqah, purdah, aik! Lagi duk bercakap!

Kau kurus, orang tak suka,
Kau biasa, sedang-sedang pon orang tak suka.
Kau gemuk, lagilah orang duk cakap tak suka.

Kau tinggi, susah nak kahwin katanya.
Kau rendah, nanti anak pendek pulak, balasnya.
Kau sedang-sedang, dia kata nanti pakai heels tinggi dari aku.


Sabaq la. Beauty is in the eyes of beholder. Asal kau tahu apa yang kau nak, terus sahaja kamu.






4 comments:

Raz said...

itulah.. susah nak puaskan hati semua orang..

Danial Jaafar said...

hahahah pasaipa nak puaskan hati orang? Raz ikut apa yang Raz nak buat, nak puaskan sudahlah. As long as you know it is right, you go for it. Kalau salah, belajar darinya.


=)

plain83 said...

Hehe... what if i told u i couldn't care less? Org ni mostly perangai depa mmg suka mengata n judge the book by its cover, selagi mata depa x buta n mulut masih boleh mampu berkata2, mereka akan tetap mengata, x kira jantan betina. Mcm hg tulis la daney, asal kau tahu apa yg kau nak, terus sahaja kamu ;3

Danial Jaafar said...

Hahaha, aku rasa at this point of my life, aku dah tadak peduli dah. Cuma, bila aku tengok yang muda-muda ni atau ya la, siapa-siapa yang masih terkesan dengan apa orang cakap, aku rasa kasihan la kan.

ya, macam aku selalu duk kata. hang tau apa hang nak buat, terus saja! toksah duk nak dengaq, buat tuli ja telinga. =)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails