Pages

Tuesday, April 30, 2019

How Do You Restart Your Dormant Blog?

Ni draf dari tahun lepas ni, 2018. Sedikit ironic sebab aku letak tajuk post tu macam tu.
Screenshot bawah ni pon dari tahun lepas, kahkahkah.


Tapi step no.1 tu memang betul. Kenapa ko start blog? Your WHY. Kalau bahasa kita, nawaitu, niat memulakan blog.
Sebenarnya, dalam apa benda/perkara yang kita buat, pastinya bersertakan niat. Kadang-kadang orang akan kata, "aku buat ni saja-saja, takde sebab/tujuan pon". Kalau ko tanya aku, "saja-saja, takde sebab", tu semua hanyalah smokescreen untuk niat sebenar ko. YOUR BIG WHY.

Boleh jadi ko buat sesuatu tanpa niat, saja-saja, sebab ko nak lari daripada benda lain yang ko tak suka/tak nak buat. Jadi sebab tu, mungkin.

If you were to ask me now, what is my why to blog again, I think I would fall into the said category. Aku nak escape from my not-so-likeable career. Hahaha sounds like a whiny, fussy man pulak... Tapi itu lah, aku rasa aku dah tak punya persistence, resilience untuk kerja. Lumayan, ya, tapi macam tak berbaloi kadang-kadang.

Jadi, mengambil kesempatan yang mana blog aku ni dah tak dikunjungi orang, aku nak menjadikan blog ni, sebagai tempat luahan perasaan (selain kepada yang Maha Mendengar), bercerita dan mungkin tempat aku nak ubah kerjaya aku. Mana tahu, boleh jumpa kerja lain ke, idea business ke, atau blog ni boleh jadi fofuler macam dulu-dulu (dulu-dulu dah habis, brooooo)

Rasanya, sampai di sini sahaja untuk kali ini. Esok pulak lah. Aku nak kena mula balik rutin blogging ni, makanya kenalah buat hari-hari, praktis menulis (menaip, you mean)

Jyaa, mata ne~



No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails